HTTPS sites krijgen voorrang in Google

  138

  Google promoot het veilige internet. Daarbij gebruikt het zijn overmacht om versleutelde websitepagina’s een hogere ranking in de zoekmachine te promoten.

  “HTTPS Everywhere” is het nieuwe moto van Google. HTTPS is een veiliger variant van om webpagina’s over het internet op te halen. Tot nu toe verloopt dat meestal over HTTP.

  Door webpagina’s te versleutelen is de inhoud niet meer of zeer moeilijk afluisterbaar. Dat is vooral nuttig wanneer er persoonlijke informatie wordt getoond of door de gebruiker verstuurd wordt.

  Google wil nu het gebruik van HTTPS promoten door websites die HTTPS gebruiken hoger in de zoekresultaten te ranken. Dit moet heel wat webmasters aanzetten om HTTPS te activeren.

   

  Belangrijker in de toekomst

  Hoewel vandaag het gewicht van de HTTPS momenteel beperkt is tot 1% geeft Google aan dat het waarschijnlijk in de toekomst meer aandacht zal schenken aan HTTPS.

  Google geeft alvast enkele tips mee :

  • Gebruik 2048-bit certificaten
  • Gebruik binnen de site altijd relatieve paden voor link
  • Gebruik voor externe links altijd protocolloze paden (bijv //www.brokerfeed.be)
  • Blokkeer https niet voor zoekrobots

   

  Ook tegenstanders

  Niet iedereen verwelkomt de actie van Google op applaus. Door het gebruik van HTTPS kan er geen gebruik gemaakt worden van caching, waardoor webservers heel wat extra verkeer krijgen te verwerken. Dit zou het internet wel eens een stuk trager kunnen maken.

  Ook door de versleuteling van de content zal de webserver meer kracht nodig hebben. Nog een veel gehoord argument is dat voor HTTPS er een afzonderlijk IP-adres nodig is. Met de huidige schaarste van IPv4-adressen zien sommige waarnemers de beweging van Google als onverantwoord.